Je verliest niet alleen je kind

Ik had niet kunnen bedenken dat ik na het verlies van mijn kind nog meer zou verliezen.  Alsof het verlies van mijn kind al niet erg genoeg was, kreeg ik te maken met nog meer verlies.

Lees meer »

Geen geluksgevoel...

Toen ik mijn kinderen had verloren, was ik ervan overtuigd dat ik niet gelukkiger kon zijn dan het moment waarop ik een levend kindje mee naar huis mocht nemen.

Lees meer »

Levend verlies

Mensen die mij al een tijd volgen, weten dat ik twee kinderen heb verloren en dat ik mijn werk heb gemaakt om ouders (en hun naasten) te begeleiden bij het overleven van het verdriet en het herpakken van hun leven.

Lees meer »

Schuldgevoelens

Toen mijn kinderen overleden zat ik vol schuldgevoelens. Ik voelde mij schuldig omdat mijn lijf had gefaald. Het was mij niet gelukt om mijn kinderen veilig in mijn schoot te borgen. Bij mijn dochter liep ik een nierbekkeninfectie op. En dat werd haar fataal. Nooit eerder had ik een blaasontsteking gehad. Laat staan een nierbekkeninfectie.

Lees meer »

Hoe een arts het verschil maakt

Duidelijk aangeslagen, kwam ze naar ons toe. Ik hoorde zojuist dat jullie zoontje is geboren. Wat ontzettend verdrietig om te horen. Ze keek naar hem en zei: Oscar, mooie naam. Hierop zei ze: ik weet even niet hoe ik moet reageren. Ik vind het gewoon heel erg wat er gebeurd is. Daarna vroeg ze of we wisten hoe het nu verder zou gaan. Ook vroeg ze of we behoefte hadden aan professionele steun. Ze liep weg en kwam terug met de mededeling dat we maandag gebeld zouden worden door de medisch maatschappelijk werker. Gaf ons een recept mee en zei: ik probeer maandagochtend jullie nog even te zien.

Lees meer »

Opnieuw zwanger na verlies van je baby

Nadat ik Madelon verloren had, wilde ik niets liever dan opnieuw zwanger worden. Ik was ervan overtuigd dat het hebben van een nieuw kindje mijn verdriet om het verlies van Madelon zou verzachten. Ik was blij dat de gynaecoloog aangaf dat ik na twee maanden weer mocht proberen zwanger te worden. Ik kon niet wachten. Het duurde tot mei. En wat bleek? Dit kindje was 2 dagen na de uitgerekende datum van Madelon uitgerekend. Dit moest wel voorbestemd zijn.

Lees meer »

Hoe vertel je je kind over zijn of haar overleden broer of zus?

Toen mijn zoon twee jaar was, werd hij zich bewust van het hebben van een broer of zus. Al zijn vriendjes op het kinderdagverblijf hadden al een broer of zus (of beiden) of werden grote broer of zus. Hij wilde dat ook. Bij elke kinderwagen die hij zag, wees hij met zijn kleine handje en zei: Kijk mamma, een baby. Ik antwoorde dan: Ja Mans, lief hè? Ja, antwoordde hij dan en liep weer vrolijk verder. Op een gegeven moment nam hij geen genoegen meer met lief hè?

Lees meer »

Kraamzorg na verlies van je baby, zo wenselijk

Toen onze dochter overleed werd ons verteld dat we geen recht hadden op kraamzorg. De duur van de zwangerschap was daarvoor te kort geweest. Omdat ik kraamzorg associeerde met ‘blijdschap en een roze wolk’ vond ik het helemaal niet erg dat ik hier geen recht op had.

Lees meer »

"Hoe de hardheid van het verlies in  zachtheid wordt verenigd"

Toen onze kinderen waren overleden, zocht ik mijn heil in schrijven.  Ik kon op papier al mijn emoties kwijt zonder dat iemand mij hierin zou remmen. Op papier mocht ik onredelijk, boos, jaloers, verdrietig, opgelucht, hoopvol enz. zijn. Het papier was geduldig.

 

Schrijven hielp mij mijn gedachten te ordenen. Zodra het op papier stond, waren gedachtes en gevoelens die alle kanten op gingen, verdwenen.  Later hielpen deze brieven, teksten, tekeningen en uitlatingen mij het verlies te aanvaarden. Het werd een bron van troost.

 

Nu is mijn boek een monument voor mijn kinderen. En put ik er inspiratie uit. 

 

Omdat schrijven helend werkt, zet ik het nu in bij mijn 1-op-1 trajecten. Het verlies is hard maar de liefde is zacht en vraagt om gekoesterd te worden.  Samen met Nathalie Roelofsen Nijzink www.hemelweg.nl en www.viltingfingers.nl help ik jou bij het maken van jouw unieke omslag. Een monument met een verhaal. Een monument voor jouw kindje.

 

In onderstaande video zie je hoe J. Mischja van Marion www.liefdevollebegeleiding.nl en ik onder toeziend oog van Nathalie ons monument voor onze kinderen maakte.

 

Het was een geweldige ervaring die ik je gun en graag met je deel. 

Lieve groet, Leonie