Je bent je kindje verloren.

 

Je probeert je leven weer op te pakken. Maar wat is dat moeilijk. Je wordt steeds overspoeld door je emoties. 

Je bent moeder maar niemand die dat ziet. Zo verdrietig.

Alles is zo anders dan je je had voorgesteld. Terwijl iedereen doorgaat met zijn leven vraag jij je af of je er ooit overheen komt.

Herken je dit?

 

Je doet alles op de automatische piloot. Het lukt je niet om je leven op de rit te krijgen. Je probeert het echt. Je gaat (weer) naar je werk, maakt uitstapjes, spreekt af met vrienden en je sport. Maar tijdens een avondje uit kun je zomaar overdonderd worden door intens verdriet. Dan wil je naar huis. Je gunt je partner een leuke avond maar ondertussen word je verscheurd door je emoties. Ben je boos en verdrietig tegelijkertijd. Waarom kan je partner wel genieten en voel jij nog steeds zo ellendig?

 

Je bent aan het werk. Je collega komt naar je toe. Ze zegt: ik moet je iets zeggen. Ik ben zwanger. Je feliciteert haar. Als ze weg is, barst je in tranen uit. Je bent jaloers en gunt het haar niet. Waarom zei wel? Dan voel je de schaamte opkomen. Hoe kun je het haar misgunnen? Je voelt je schuldig. En vraagt je af of je ooit weer kan genieten van andermans vreugde. 

 

Je bent een weekendje weg. Je geniet. Je lacht. Je voelt je al een paar weken beter en hebt weer zin om dingen te ondernemen. Als je thuiskomt realiseer je, je dat je niet aan je kind hebt gedacht. Je wordt overmand door schuldgevoelens. En je voelt de tranen opkomen. Je hebt genoten terwijl je kind is overleden. Hoe kon je?

 

Jij en je partner zijn op een feest. Jullie kennen iedereen maar bijna niemand die iets tegen jullie zegt. Met jullie praat. Het is niet de eerste keer. Mensen ontlopen jullie. Het gebeurt overal. Op het werk, op straat, bij de sportvereniging. Wanneer je wel in gesprek komt, krijg je die ene vraag: hoe is het? Je durft niet eerlijk te antwoorden uit angst dat mensen je weer zullen mijden. Dus zeg je dat het gaat. Als je thuis bent, stromen de tranen over je wangen. Je voelt je alleen. En je vraagt je af hoe je ooit weer je leven en je geluk terugkrijgt.  

 

Op advies van de bedrijfsarts ben verwezen naar een psycholoog omdat je je leven niet op de rit kreeg. Je sliep slecht, deed alles op de automatische piloot en het verdriet slokte je op. Je zag het niet meer zitten. De psycholoog is aardig maar snapt niet echt waar je doorheen gaat. Het laatste gesprek staat gepland. En voor je gevoel ben je geen stap verder gekomen. Je maalt nog steeds, kan je nog steeds niet goed concentreren en je gevoelens vliegen nog steeds alle kanten op. Dan ontvang je een uitnodiging voor een re-integratiegesprek. Je raakt in paniek. Voelt de druk om het normale leven weer op te pakken. Maar zover ben je nog niet. Gaat dat ooit nog gebeuren? De angst dat je niet meer verder komt met je leven overvalt je.

Hoe zou het voor je zijn als?

 

 • Je vooral de liefde en trots voor je kind voelt en het verdriet om het gemis meer naar de achtergrond is verdwenen. Dat je het verdriet en gemis hebt verweven met je leven en er dus beter mee om kunt gaan.
 • Je, je niet langer schuldig voelt wanneer je (voorzichtig aan) je leven weer oppakt? 
 • Je langzaamaan je leven weer oppakt omdat je niet voortdurend wordt opgeslokt door je emoties die alle kanten opgaan?
 • Je, je niet meer schuldig hoeft te voelen over de gevoelens en de emoties die je hebt? 
 • De relatie met je partner en je omgeving (weer) hersteld omdat je elkaar begrijpt, je kunt aangeven wat je nodig hebt en elkaar de ruimte kunt geven om te rouwen op jullie eigen manier.
 • Je durft te zeggen hoe het (echt) met je gaat zonder bang te (hoeven) zijn dat mensen je uit de weg gaan?
 • Je kunt aangeven welke steun je nodig hebt en deze steun ook krijgt? 
 • Je niet de druk voelt om er alweer te zijn, te moeten presteren.

 

Hoe zou het voor je zijn als je weer voorzichtig durft te dromen en te genieten van het leven? Dat is mogelijk als je het programma Rouwen, herinneren en weer genieten volgt.

Aan het eind van het traject:

 

 • Heb je het verlies van je kindje betekenis gegeven. Durf je het leven weer op te pakken.
 • Heb je rust in je hoofd omdat je grip hebt op je emoties.  Ben je milder voor jezelf.
 • Staan je relaties niet langer onder druk.  Je hebt inzicht in je eigen gevoelens en de gevoelens van anderen.  Verwijten en gevoelens van onbegrip hebben plaats gemaakt voor compassie en begrip.
 • Heb je geleerd om goed voor jezelf te zorgen.  En je te laten omringen door mensen die jou steunen en begrip hebben voor je situatie. Durf je het gesprek aan te gaan over je kind, het verlies en je emoties zonder dat het ongemakkelijk voelt of ongemakkelijk is. 
 • Voel je niet langer de druk om “er alweer te moeten zijn” maar accepteer je dat rouwen tijd vraagt en dat verdriet in golven komt. 
 • Geniet je weer (voorzichtig) van erop uitgaan, sporten, een avondje met vrienden, uit eten... 
 • Durf je weer (voorzichtig) te dromen over de toekomst en maak je weer (voorzichtig) plannen.

Tijdens de 1-op-1 sessies van 2 uur begeleid ik jou door je rouwreis zodat je je leven weer durft op te pakken en jezelf toestaat om weer te (mogen) genieten. 

 

Na elke sessie ontvang je een audioverslag van het gesprek.  Zodat je het gesprek nog eens kunt beluisteren en alles wat er besproken is de revue kan laten passeren.

 

Ter ondersteuning aan de sessies krijg je oefeningen en opdrachten en het boek Je bent je kindje verloren... Hoe nu verder?

 

De sessies worden bij voorkeur wandelend gedaan maar kunnen dus ook online of bij mij aan de keukentafel. Aan jou de keuze. Als de situatie het toelaat, raad ik het je aan om een wandelsessie uit te proberen.

Jouw investering: 

De investering is € 120 (inclusief BTW) per sessie.

Dennis

Leonie is een warme persoonlijkheid die mensen gauw op hun gemak stelt. Ze is een goed luisterend oor. Ik heb tijdens ons gesprek de bevestiging gekregen dat mijn emoties en gevoelens er mogen zijn. Ik had dit kennelijk even nodig want nu kan ik er makkelijker over praten met anderen. Ook van " lotgenoten" krijg ik te horen dat ze met dezelfde dingen worstelen en dat geeft mij ook wel wat rust. Mochten mensen hulp nodig hebben in dit proces, dan zal ik Leonie zeker aanbevelen
 
 

Madelon

Ik kan Leonie alleen maar heel erg bedanken!!! En dankbaar zijn waar ik nu na de coaching weer sta in het leven!!! Leonie gaf mij op een fijne manier weer handvatten in het leven hoe ik met bepaalde situaties om kon gaan die op mijn pad waren gekomen na het verlies van ons kindje…. Het was heel fijn om met iemand te kunnen praten die weet wat je voelt en doormaakt. Leonie is een heel fijn persoon om mee te praten. Ze weet precies wat rouw met je doet, hoeveel pijn rouw kan doen zowel lichamelijk als geestelijk… .We wandelden veel in het bos en deden meditatie oefeningen, waardoor Leonie precies weet wat je voelt en waar de pijn zit.

Onze gesprekken hebben mij heel erg geholpen om het leven weer te omarmen ook al is het niet meer fel gekleurd en wordt het leven niet meer zoals het was….Een Pastel kleur is ook mooi ; ) Ik kan nu met de pijn en het verdriet wat ik heb, liefdevol naar ons overleden zoontje terug kijken en weer kleine stapjes maken naar een nieuw fijn leven. Leonie weet precies in welke fase je zit van je rouw. De gesprekken met Leonie waren heel erg open, warm en met heel veel liefde, niets was raar of gek. Ons zoontje zal altijd onderdeel van ons gezin blijven, maar nu kunnen we met heel veel liefde en een glinstering naar hem kijken.

Albert

DANK JE WEL >>>>>>>>>>>>>>>>>>>> voor de ondersteuning die jij mij ( en Anneke ) hebt gegeven in verband met een verdrietige periode in ons leven, ongeveer 30 jaar geleden. Om na zoveel tijd, zo intensief geconfronteerd te worden met allerlei gevoelens, is toch ook wel verwonderlijk . Het contact welke wij hebben opgebouwd, koester ik nog elke dag... De manier,, ik heb het jou al eens eerder laten weten, hoe jij mensen die een kindje hebben verloren, kan bemoedigen en troosten , is een gave die jij hebt gekregen van je ouders, van jezelf en volgens mij , een beetje van " boven". Dat mag je koesteren als een geschenk.... Ga door op deze levensweg.... Jouw levensweg  !!!!!  

Anoniem

Leonie bezit de kwaliteit je op een niet-sturende manier de juiste richting op te doen bewegen. Respectvol, empathisch en tijdsefficiënt. Een pareltje.

 

Janine

Na het verlies van mijn stil geboren zoontje Joep werd ik verpletterd door verdriet, pijn en een overweldigend gevoel van leegte en gemis. Om mij heen ging de wereld door en zelfs bij lotgenoten zag ik weer momenten van geluk ontstaan. Waarom lukte mij dit niet? Ik wilde helemaal niet doorgaan en geluk ervaren was een ver van mijn bed show. Ik had veel last van schuldgevoelens, voelde me met de dag meer onbegrepen door mijn omgeving en was bij vlagen zo ontzettend boos. Omdat ik mezelf volledig aan het verliezen was ben ik hulp gaan zoeken en zodoende kwam ik bij Leonie terecht. Onze gesprekken hebben mij enorm geholpen. Leonie haar kracht ligt onder andere in het luisteren en niks raar vinden. Wat een verademing. Al het gevoel mag er zijn, het is ok. Ze kan daarnaast subtiel een spiegel voorhouden en door middel van coaching helpen oude patronen te doorbreken en je in je kracht zetten. Ik ben door haar assertiever geworden en geef nu iets makkelijker aan dat ik verdriet heb of last van een opmerking of situatie. Dit blijf ik wel lastig vinden. Met veel warmte en empathie heeft ze mij laten inzien dat mijn verdriet en rouwproces persoonlijk en vooral normaal zijn. Dat er kracht zit in het accepteren van de situatie, hoe moeilijk deze ook is. Ze heeft me laten zien dat hoewel ik dacht stil te staan, ik toch alweer verder ben dan ik was. En dat geeft hoop, verlichting en vertrouwen. Ik word nooit meer hetzelfde maar langzaam wel weer mezelf. 

 

Michelle

Mijn verdriet en pijn dat begreep niemand. 
Na 5 minuten met Leonie in het bos gewandeld te hebben wist ik het meteen. Zij weet wat ik voel. Ieder verdriet is anders en elke persoon is anders maar Leonie wist precies waar mijn pijn zat. In ons traject om zwanger te worden waren er veel tegenslagen. Ik voelde me vaak verdrietig en gespannen hierover. Ik herkende het gevoel maar kon er geen naam aan geven. Tijdens het eerste gesprek met Leonie benoemde zij de kern en zei dat ik een rouw gevoel had. Ja! Dat was het. Maar er is toch niemand dood? Er is nog nooit een kindje in mijn buik geweest. Ik heb toch nog niks verloren? Leonie liet mijn inzien dat elke tegenslag in dit traject een vorm van rouw en verlies kan geven. Sindsdien kon ik mijn gevoel beter plaatsen. Ik mocht van mij zelf rouwen en ik mocht verdrietig zijn. Dit heeft mij heel erg geholpen. Daardoor kon ik minder gespannen het traject door. Ik kreeg weer vertrouwen in ons traject en mijn lichaam. Daarnaast heeft Leonie mij in laten zien hoe je omgeving op onze kinderloosheid reageert en hoe ik hiermee om kan gaan. Dit heeft mij erg veel handvaten gegeven. Ik heb veel over mijn zelf geleerd tijdens onze gesprekken. En het allermooiste is dat ik nu 30 weken zwanger ben! Het allergrootste cadeau wat ik ooit in mijn leven heb gehad. Ik heb vertrouwen in mijn lichaam en deze zwangerschap. Ik heb het gevoel dat ik een heel sterk kindje in mij heb groeien. Ik ben Leonie heel erg dankbaar voor haar advies en luisterend oor.  Door haar ben ik relaxter geworden en met een goed gevoel het traject in gegaan voor onze kinderwens.

 

Daphne

Blij verrast was ik te zien dat Leonie een praktijk/bedrijfje is gestart ter ondersteuning van ouders die een kind verloren. En helemaal blij dat ze ook de opa's en oma's noemde op haar site.  Ik, als oma van een prachtig ventje dat de reis naar het aardse niet haalde, heb haar gebeld met de vraag hoe ik mijn dochter en schoonzoon nog beter kon ondersteunen. Het resulteerde in een éénmalig gesprek via teams dat me veel heeft gebracht. Ik kreeg niet alleen meer inzicht en tips hoe ik hen kan ondersteunen, maar vooral ook inzicht in mijn eigen emoties en hoe ik daarmee omga. Er volgde nog een zeer uitgebreid verslag per mail wat van grote toegevoegde waarde bleek. Leonie is naast een lief, warm mens en ervaringsdeskundige een professioneel en ervaren psychologe. Heel veel dank lieve Leonie!

Marloes

Na drie miskramen te hebben gehad, waarvan één na 17 weken, was het verdriet heel groot. Wat is de wens voor een tweede kindje heel groot, waardoor het gemis dat het tot nu toe niet lukt enorm is. Vooral de derde miskraam kwam heel hard binnen. Nadat ik een krantenartikel van mijn moeder kreeg, heb ik een afspraak gemaakt. In het artikel vond ik eigenlijk waar ik naar opzoek was, iemand die begreep wat ik voel.

Het was fijn dat ik in de gesprekken met Leonie ook echt werd begrepen en dat zij ook erkende dat alle gevoelens die ik ervaar erbij horen. Zo werd ik overvallen door een gevoel van jaloezie richting de zwangerschap van een schoonzus. Niet als misgunnen, maar ik gun het mijzelf ook zo. Daarnaast was het voor mij ook fijn om te horen dat het heel normaal is om verdrietig te zijn dat de wens van een tweede kindje nog niet is uitgekomen.

Leonie gaf in de gesprekken ook aan wat zij zelf deed in bepaalde situaties, waar ik dat wel of niet iets mee kon doen. Dit was heel erg fijn. Ik heb voor mijn gevoel echt een luisterend oor gekregen en ook inzichten welke gevoelens normaal zijn, maar ook voor iedereen anders is. Ik ben heel blij dat ik in contact ben gekomen met Leonie en zij mij zo goed heeft geholpen om met het verdriet van het verlies om te kunnen gaan.

 

Aura

Ik heb Leonie benaderd omdat ik hulp zocht bij mijn situatie en vanaf het eerste moment hadden we heel fijn contact. De gesprekken waren heel open, warm en relaxt.  Alles mag en niets hoeft. Door naar mij te luisteren en te horen wat ik (niet) vertelde stelde ze mij de juiste vragen die mij aan het denken zette en mij heeft gebracht waar ik nu sta! Ik zou Leonie ook zeker aanraden als je een goede (rouw)coach zoekt!

 

 

Veel gestelde vragen:

 

Waarom adviseer je om te wandelen?

Ik wandel met je omdat wandelen goed is voor je lichaam en je geest. Het is rustgevend en stimuleert je lichaam om helende hormonen aan te maken die op die manier kunnen bijdragen aan jouw herstel.

 

Als ik besluit om te wandelen, heb ik dan speciale schoenen en kleding nodig?

Je hebt geen speciale schoenen nodig om te wandelen. Makkelijk zittende kleding en schoenen zijn voldoende.

 

Stel dat we een wandelsessie hebben gepland en het regent die dag, wat dan?

Als het (heel) hard regent zijn er twee opties: Bij mij aan de keukentafel of online. Als het motregent zijn er drie opties: wandelen, bij mij aan de keukentafel of online

 

Stel dat ik verkouden ben en we hebben een afspraak gepland, wat dan?

Wanneer je coronaklachten hebt of in contact bent geweest met iemand die corona heeft gehad dan zullen we afhankelijk van de ernst van de klachten de afspraak online doen of verzetten. Hetzelfde geldt voor griepklachten.

 

Wordt het programma vergoed?

Nee, op dit moment (helaas) nog niet. 

 

 

Liever eerst even kennis maken voordat je besluit om mij door jou te laten begeleiden?

 

Neem contact met mij op voor het plannen van een gratis (online) gesprek van 30 minuten. In deze online sessie praten we je situatie door en krijg je zo wie zo van mij op jouw situatie toegespitste tips die jou helpen in jouw rouwproces.

 

Gun jezelf de ruimte om het leven weer te mogen oppakken. Maak vrijblijvend een afspraak. Meld je aan via onderstaande knop.