Opnieuw zwanger na verlies van je baby

Nadat ik Madelon verloren had, wilde ik niets liever dan opnieuw zwanger worden. Ik was ervan overtuigd dat het hebben van een nieuw kindje mijn verdriet om het verlies van Madelon zou verzachten. Ik was blij dat de gynaecoloog aangaf dat ik na twee maanden weer mocht proberen zwanger te worden. Ik kon niet wachten. Het duurde tot mei. En wat bleek? Dit kindje was 2 dagen na de uitgerekende datum van Madelon uitgerekend. Dit moest wel voorbestemd zijn.

Lees meer »

Hoe vertel je je kind over zijn of haar overleden broer of zus?

Toen mijn zoon twee jaar was, werd hij zich bewust van het hebben van een broer of zus. Al zijn vriendjes op het kinderdagverblijf hadden al een broer of zus (of beiden) of werden grote broer of zus. Hij wilde dat ook. Bij elke kinderwagen die hij zag, wees hij met zijn kleine handje en zei: Kijk mamma, een baby. Ik antwoorde dan: Ja Mans, lief hè? Ja, antwoordde hij dan en liep weer vrolijk verder. Op een gegeven moment nam hij geen genoegen meer met lief hè?

Lees meer »

Kraamzorg na verlies van je baby, zo wenselijk

Toen onze dochter overleed werd ons verteld dat we geen recht hadden op kraamzorg. De duur van de zwangerschap was daarvoor te kort geweest. Omdat ik kraamzorg associeerde met ‘blijdschap en een roze wolk’ vond ik het helemaal niet erg dat ik hier geen recht op had.

Lees meer »

Onbegrip en steun door werkgever na verlies belemmert werkhervatting

19 mei jl. las ik een artikel in de Trouw over het feit dat de WIA mensen niet helpt om sneller terug te laten keren naar het arbeidsproces. Het artikel triggerde mij. Ik belandde in de WIA nadat ik twee jaar in de ziektewet had gezeten. Ik heb na het overlijden van mijn dochter en mijn zoon totaal geen begrip en steun van mijn werkgever gekregen.

Lees meer »

Artikel in De Beverwijker

En dan wordt er een prachtig artikel geplaatst in De Beverwijker. Het huis-aan-huisblad van Rodi Media. Een prachtig katern over afscheid nemen. Heel eervol om daar mijn verhaal te mogen doen. Met een prachtige foto gemaakt door Fotostudio Heemskerk.

Lees meer »

Het taboe dat ligt op ‘niet spontaan zwanger kunnen worden’.

Tijdens mijn werk als HR-adviseur kreeg ik vaak de volgende vragen: “Moet ik mijn medewerker vrijgeven om naar het ziekenhuis te gaan voor een punctie?’, “Een vruchtbaarheidsbehandeling is toch eigen keuze en dan hoef ik toch geen ziekteverlof te geven?”, “Ik heb een medewerker die voor een punctie naar het ziekenhuis moet op donderdag. Ik heb liever dat ze dit op haar vrije vrijdag plant. Kan ik dit van haar eisen?” enz.

Lees meer »

Het stille verdriet van grootouders

Manu Kierse (2020) verwoordt het heel treffend in zijn boek Helpen bij verlies en verdriet. Wanneer je je (ongeboren) kleinkind verliest, heb je als opa en oma dubbel verdriet. Ondanks dit dubbele verdriet word je als rouwende opa en oma niet of nauwelijks erkent. Mensen onderschatten jouw verdriet.

Lees meer »

De hardheid van het verlies en de zachtheid van de liefde verenigd.

 

Toen onze kinderen waren overleden, zocht ik mijn heil in schrijven.  Ik kon op papier al mijn emoties kwijt zonder dat iemand mij hierin zou remmen. Op papier mocht ik onredelijk, boos, jaloers, verdrietig, opgelucht, hoopvol enz. zijn. Het papier was geduldig.

 

Schrijven hielp mij mijn gedachten te ordenen. Zodra het op papier stond, waren gedachtes en gevoelens die alle kanten op gingen, verdwenen.  Later hielpen deze brieven, teksten, tekeningen en uitlatingen mij het verlies te aanvaarden. Het werd een bron van troost.

 

Nu is mijn boek een monument voor mijn kinderen. En put ik er inspiratie uit. 

 

Omdat schrijven helend werkt, zet ik het nu in bij mijn 1-op-1 trajecten. Het verlies is hard maar de liefde is zacht en vraagt om gekoesterd te worden.  Samen met Nathalie Roelofsen Nijzink www.hemelweg.nl en www.viltingfingers.nl help ik jou bij het maken van jouw unieke omslag. Een monument met een verhaal. Een monument voor jouw kindje.

 

In de video zie je hoe J. Mischja van Marion www.liefdevollebegeleiding.nl en ik onder toeziend oog van Nathalie ons monument voor onze kinderen maakte.

 

Het was een geweldige ervaring die ik je gun en graag met je deel. 

Lieve groet, Leonie