Hoe je op Moederdag een “moeder in stilte” kunt steunen


Je kunt er niet omheen. Volgende week is het de tweede zondag van mei: MOEDERDAG
Elke winkel, elk reclameblok, elke folder…. overal is MOEDERDAG
 
Een dag waar alle moeders in het zonnetje worden gezet.
Moeders die hun eerste Moederdag vieren
Moeders in spé
Moeders
Oma’s…
 
Maar wat als Moederdag een zwarte rand heeft?
Omdat zij haar kind is verloren?
Omdat zij door omstandigheden haar kind niet ziet?
Omdat zij haar o zo gewenste kindje nooit heeft gekregen?
 
Hoe moet het voor die moeders zijn om Moederdag mee te maken?
 
Zo pijnlijk. Zo verdrietig…
 
Toen bij mij een zwangerschap uitbleef, huilde ik op Moederdag om het verlangen. Toen ik uiteindelijk via IVF zwanger werd, droomde ik van mijn eerste Moederdag. Helaas overleed mijn dochter tijdens de zwangerschap. Ik was moeder maar in stilte. Moederdag had opeens een andere lading…. Pijnlijk. En het gemis van mijn kind was groter dan ooit…
 
Toen lag er een kaart in de bus: Voor de liefste moeder. Met aan de binnenkant de volgende tekst: Hoe anders had het moeten zijn. Jij en ik samen Moederdag vieren. Ik als oma en moeder en jij als dochter en moeder. Ook al is Madelon niet hier. Je bent en blijft de liefste moeder. Ik denk aan je… mamma
 
Deze kaart en deze tekst was precies wat ik nodig had om deze dag door te komen. Ik was mamma maar wel in stilte. Deze kaart gaf mij troost en erkenning
 
Laten we beseffen dat Moederdag niet voor iedereen even ‘kleurig’ is. Maar ze zijn wel moeder. Laten we deze moeders niet vergeten
 
Stuur haar een kaartje. Bel haar op. Nodig haar uit. Laat haar weten en voelen dat Moederdag niet ‘gezellig’ hoeft te zijn maar dat het een dag is waarin de liefde voor haar en haar kind centraal staat

Deel mijn verhaal

Opnieuw zwanger na het verlies van je baby. Dolblij maar ook doodsbang

Ondanks de angst, weer een zwangerschap aangaan Ik weet nog steeds niet waar ik de moed vandaan haalde. Nog een keer zwanger worden nadat ik mijn twee kinderen was verloren en mijn derde zwangerschap eindigde in een miskraam. Hoe dan? En waarom dan? Ik hoor het je...

Feestdagen doorkomen na het verlies van je baby.

De feestmaand is begonnen Samen met mijn man, hang ik de slingers op voor onze jongste zoon. Hij wordt 6 jaar. Op zijn verjaardag begint de adventsperiode. Is het nog 4 dagen tot pakjesavond. Is het de eerste dag van de voor velen 'mooiste tijd van het jaar'. Ik...

Verborgen verdriet

Het is nauwelijks voor te stellen dat je je overleden baby niet mag zien. Dat het direct van je wordt weggenomen zodat je er geen band mee opbouwt. En je je er niet aan gaat hechten. Dat je je baby niet zelf mag laten begraven of cremeren. En dat je niet weet waar...

0 reacties