De roze wolk spat uiteen

Opeens is je baby stil. Beweegt het niet meer. Hoor je tijdens een controle of een (echo)onderzoek dat er iets mis is met je kindje. Van het een op andere moment spat je roze wolk uiteen. Alsof de grond onder je voeten wegvalt… Je gaat je kindje verliezen. Je gaat afscheid nemen van je kindje…

De werkelijkheid onder ogen zien

En dan dringt het tot je door dat je afscheid gaat nemen van je baby. Je baby die zo gewenst was. Opeens ziet de wereld er anders uit. Opeens ziet je toekomst er anders uit. Je kunt het (eigenlijk) niet geloven. Dit overkomt altijd een ander. Niet jou… maar het overkomt jou dus wel.

Je hebt nauwelijks de tijd om het nieuws te verwerken. Voordat je echt herinneringen met elkaar hebt gemaakt, voordat je weet welk liedje en welk boekje je kindje leuk vindt, voordat het met zijn voetjes op de grond heeft gestaan en de zon op zijn gezicht heeft gevoeld … neem je afscheid van je baby en moet je gaan nadenken over zaken waar je niet over wilt nadenken.

Omdat er zoveel geregeld moet worden en er zoveel op je afkomt, vind je hieronder tips die jou helpen bij het liefdevol afscheid nemen van je baby.

Tips

  • Laat, indien mogelijk en nog niet gedaan, een zwangerschapshoot maken. De komst van je kindje is een bijzondere periode. Als moeder verandert je lijf en als vader zie je het lichaam van je vrouw veranderen. Je koestert het kindje in je buik. Je hebt dromen. Het vastleggen van deze periode markeert de liefde voor jullie kind. Het vereeuwigen van dit beeld, helpt de herinnering levend te houden.

  • Inmiddels zijn er (steeds) meer ziekenhuizen die specifieke afscheidswiegen en/ of afscheidsdekentjes geven aan ouders die hun baby verliezen. Maar niet elk ziekenhuis biedt deze mogelijkheid. Het is heel naar om je kindje mee naar huis te nemen wanneer je hem niet liefdevol en zachte manier kunt koesteren. Hoe moeilijk het ook zal zijn, bestel een afscheidswieg en/of afscheidsdekentje zodat je op een liefdevolle manier je kindje kunt vasthouden en op een liefdevolle manier van hem afscheid kan.

Een kennismaking en (naderend) afscheid in één

En dan is daar het moment wat je in je naarste dromen niet had kunnen bedenken. Je baby wordt geboren. Het is een kennismaking en (een naderend) afscheid in één. Je bent mamma/ pappa van een baby die je nooit zal zien opgroeien. De kraamweek had een roze wolk moeten zijn. Een week waarin je de vreugde van de geboorte van je baby met iedereen deelde. Niet een week van liefde, trots, verdriet en een naderend afscheid.

Je wilt zoveel mogelijk naar je baby kijken, hem voelen, ruiken, strelen… Herinneringen vastleggen maar ondertussen moet je ook nadenken over hoe je afscheid gaat nemen en moet je veel regelen.

Tips

  • Maak gebruik van kraamzorg. Waarschijnlijk associeer je kraamzorg met een roze wolk en wil je geen kraamzorg. Maar realiseer je dat je van een bevalling fysiek en mentaal moet herstellen. De kraamverzorgende kan naast de zorg voor jou en je partner helpen bij praktische zaken. En ze kan begeleiden bij de eerste dagen van het rouwproces. Vanaf 18 weken zwangerschap heb je recht op kraamzorg.

  • Steunpunt Nova is het landelijk steunpunt voor ouders die hun baby verliezen. Op deze site kun je o.a. informatie vinden over hoe je het afscheid kunt vormgeven. Er zijn speciale hulpkaarten ontwikkeld. Deze hulpkaarten helpen je door die eerste verwarrende dagen. De dagen waarin je belangrijke beslissingen moet nemen en veel moet regelen. Deze kaarten kunnen je helpen bij het maken van keuzes. Maar kunnen ook helpen bij het bespreekbaar maken van die moeilijke onderwerpen. Op de achterkant van de kaarten is ruimte voor aantekeningen. De kaarten kun je bij de andere spullen van je kindje bewaren (Steunpunt Nova. z.d.).

Na de bevalling

Je bent net bevallen en moet nog herstellen van de bevalling terwijl je nu dus ook moet nadenken over hoe je afscheid wil nemen, hoe je herinneringen wil vastleggen en hoe je iedereen gaat vertellen dat je baby niet meer leeft. Misschien wist je dat je baby zou komen te overlijden en ben je hier al mee bezig geweest. Maar misschien ook niet. Was het overlijden onverwacht.

‘Je bent wel kraamvrouw’

Waarschijnlijk associeer je de kraamweek met blijdschap maar vergeet niet dat je een kraamvrouw bent wanneer je een kindje hebt gebaard. Helaas houdt jouw lichaam geen rekening met het feit dat je baby niet meer leeft. Net als alle andere kraamvrouwen, moet jouw lichaam ontzwangeren. De kraamverzorgende houdt jouw herstel in de gaten. Ook kan de borstvoeding op gang komen. Kun je te maken krijgen met stuwing. Stuwing is pijnlijk. En confronteert je extra met het verlies van je kindje. De kraamverzorgende speelt een belangrijke rol in het verminderen ven de pijn en het verdriet die gepaard gaat met stuwing.

‘De partner wordt vaak vergeten’

Vergeet vooral ook niet dat jij als ouder die het kindje niet heeft gebaard ook recht hebt om je gevoelens te uiten. Ook jij hebt verdriet. En dat ook jij recht hebt om ondersteuning. De aandacht gaat bijna altijd alleen uit naar de moeder die het kindje heeft gedragen en gebaard. De vader (of moeder die het kindje niet gebaard heeft) wordt vaak vergeten. Terwijl zij net zo uitkeken naar de baby.

Er wordt vergeten hoe belangrijk hun rol was tijdens de zwangerschap en de bevalling. En hoe belangrijk hij is in de kraamweek. En vooral nu wordt er een extra beroep op hem/ haar gedaan. Want er moet zoveel geregeld worden… De kraamverzorgende heeft een belangrijke rol in het begeleiden en ondersteunen van jou als partner.

‘Je baby koesteren’

Door het maken van (tastbare) herinneringen en doen van rituelen kun je betekenis geven aan het verlies en het afscheid. Tegelijkertijd helpt het je om je baby’tje te koesteren. 

Tastbare herinneringen kun je op elk moment maken. Direct nadat je te horen kreeg dat je baby was overleden of zou gaan overlijden. Maar het kan ook later. Op een moment dat jij eraan toe bent.  Een ritueel helpt je uitdrukking te geven aan je gevoelens. Je kunt ze terugkerend uitvoeren, om op die manier je baby te gedenken, maar je kunt het ook eenmalig doen. Bijvoorbeeld een uitvaart of afscheidsritueel.

NB wanneer je je kindje geen uitvaart hebt kunnen geven, door welke omstandigheid dan ook, is het uitvoeren van een afscheidsritueel een alternatief.

Tips

  • Je bent ouder geworden van een prachtig kindje. Ook al voelt het zo anders, probeer zoveel mogelijk dingen te doen die met de geboorte van je kindje te maken hebben zoals: beschuit met muisjes, je kindje aankleden, voet en/ of handafdrukje maken, je omgeving kennis laten maken met je baby. En laat dit vereeuwigen op video en/ of foto’s. Beelden helpen de herinnering in leven te houden. En beelden helpen je om over je kind en het verlies te praten.

  • Maak een playlist van liedjes die aan jouw kindje doen denken. Muziek helpt je om je emoties te uiten. Op die manier kan het luisteren van muziek een bijdrage leveren in het rouwproces. De muziek kun je ook gebruiken tijdens de (eventuele) afscheidsdienst of uitvaart.

  • Als je kiest voor een afscheidsdienst of uitvaart, is het belangrijk dat je bij de uitvaartverzekering checkt of de uitvaart van je kindje gedekt is en wat de hoogte van de dekking is. Om te voorkomen dat je achteraf met onverwachte kosten wordt geconfronteerd. Een uitvaartbegeleider kan je hierin ondersteunen.

  • Maak gebruik van invulboeken om herinneringen aan je kindje te maken. Schrijven werkt letterlijk helend en troostend. En het helpt je om de herinneringen aan je baby levend te houden. Download hier mijn gratis invulboek. Er is een versie voor moeders en er is een versie voor vaders.

Meer tips vind je in mijn boek Je bent je kindje verloren…Hoe nu verder? Je koopt het boek hier, de plaatselijke boekhandel en Wanmaker Uitvaart in Heemskerk.

Deel mijn verhaal

Stuwing na stil geboren baby

Mijn lijf snapt er niets van Mijn borsten doen zeer. Ze zijn rood en heel groot. Het zit vol moedermelk. Het doet pijn. Het brandt. Ik voel de tranen opkomen. Weet mij geen raad, behalve dat ik zoek naar verlichting. Mijn emoties zitten hoog. Ik kan alleen maar huilen...

Hoe een onvoltooid negen maanden dagboek mij inspireerde tot het maken van Koesterboek; een custom made zwangerschapsdagboek

Ik word moeder En daar waren die twee blauwe streepjes. Die streepjes die bevestigde dat ik zwanger was. Ik werd moeder! Natuurlijk hield ik er rekening mee dat het mis kon gaan. Dus met gepaste blijdschap wandelde ik de eerste ‘cruciale’ drie maanden door. En toen...

Hoe vertel je, je kind dat de baby niet (meer) leeft?

Soms wil je gewoon niet geloven dat het fout gaat Afgelopen zaterdag was de finale van het Eurovisie Songfestival. Al weken verheugde ik mij erop om samen met mijn jongste naar Joost Klein te kijken en Europapa mee te zingen. Helaas werd Joost Klein gediskwalificeerd....

0 reacties