Het verlies van je baby…

Wanneer je je kind verliest moet je hard werken om je leven weer in de hand te nemen en jezelf toe te staan gelukkig te zijn. Helaas krijg je niet altijd de hulp en steun die je nodig hebt om dit verlies een plek te geven en de draad weer op te pakken.

Het verlies van een kind is een onderwerp waar niet makkelijk over wordt gepraat. En daardoor is het ook heel lastig om de steun en hulp te krijgen waar je zo naar op zoek bent.

Een bio-psycho-sociale ervaring

Volgens Irene Otto van praktijk Janna is het verlies van een prille zwangerschap een bio-psycho-sociale ervaring.

En zo beschouw ik het verlies van een (ongeboren) baby. Je was in verwachting van een baby. Je zag een toekomst met je kindje en toen was daar dat abrupte einde en het niet verwachtte afscheid. Het verlies van je baby heeft invloed op:

 • je relaties;
 • je gezondheid; zowel psychisch als lichamelijk
 • je welzijn;
 • je functioneren.  

Al deze aspecten zijn nauw met elkaar verbonden en kunnen elkaar beïnvloeden en/ of versterken (Otto, 2016) Het verlies van je baby behelst dus meer dan verdriet en rouwen om het verlies alleen.

Uitingen van rouw

Rouwen is een reactie op een groot verlies en dit uit zich op de volgende manieren:

 • Wisselende gevoelens zoals: somberheid, boosheid, jaloezie, opluchting, ongeloof, hoop, moedeloosheid, schuldgevoelens, eenzaamheid, angst, ontreddering…
 • Lichamelijke klachten zoals: gespannen spieren (spierpijn), minder eetlust, vermoeidheid, slecht slapen, onrust, overmatige activiteit, hoofdpijn…
 • Cognitieve klachten zoals: verminderde concentratie, vergeetachtigheid, snel overprikkeld zijn, moeilijker beslissingen kunnen nemen, moeilijker besluiten kunnen nemen…
 • Psychosociale aspecten zoals: het uit de weggaan van contacten, niet alleen kunnen/ durven zijn, moeite hebben met sociale omgang, terugtrekken, in zichzelf keren…

Bovenstaande reacties zijn dus een normale reactie op een abnormale situatie. Maar hebben wel een enorme weerslag op je geestelijke gezondheid, je lichamelijke gezondheid, je welzijn, je functioneren en je omgang met anderen.

De impact van het verlies

Helaas krijgt het verlies van je baby niet altijd de aandacht die het verdient. Het is voor mensen heel moeilijk voor te stellen wat het verlies van je kindje werkelijk met je doet. En hoe dit doorwerkt in je dagelijkse functioneren, je dagelijkse leven en in je “‘zijn “zijn”

Het verlies van je baby is een confrontatie met intens verdriet, wisselende gevoelens en zoeken naar de zin en de betekenis van het lot dat je is overkomen. Je moet zoeken naar een nieuw evenwicht waarin je kind een liefdevolle plek heeft. Wetende dat de rouw en het verdriet nooit over zal gaan.

Er zal namelijk nooit een moment zijn waarop je het verlies achter je laat. Je baby is altijd een onderdeel van jou en je gezin, ook al is je kindje niet meer bij je. Je rouwt om het verlies van je baby en je rouwt om alle hoogtepunten in het leven die je (met je) baby nooit zal meemaken. Je rouwt om het gemis en de leegte die je kindje achterliet.

Als je nog andere kinderen hebt verliezen zij een broertje of zusje. Wanneer je eerste kindje overlijdt en je later nog een kind krijgt, is er altijd het broertje of zusje dat hij nooit heeft leren kennen. Het broertje of zusje dat is overleden voordat hij werd geboren.

Maar ook de mensen in je omgeving worden in zekere mate geconfronteerd met het verlies van jouw baby. En zullen af en toe ook weer geconfronteerd worden met de rouw van dit verlies. Als opa, oma, oom, tante, werkgever. Ieder op zijn eigen manier. Het verlies van jouw baby grijpt in op iedereen die een band heeft met jou (en jouw baby.) Het zet ieders leven op zijn kop en laat bij iedereen sporen na.

Rouwen om je overleden baby behelst veel meer dan het leren omgaan met het gemis. Je moet leren te leven zonder jouw baby. Je moet weer leren te genieten, te dromen en gelukkig te zijn.  Maar wellicht moet je ook in het reine komen met:

 • de beslissing om de zwangerschap af te breken.
 • de gevoelens die zwangeren in je omgeving bij je oproepen.
 • de gevoelens die ouders met kinderen bij je oproepen.
 • de omgang met zwangeren en ouders met kinderen.
 • het vooruitzicht dat er geen kinderen (meer) komen.

Tips

 • Besef dat rouwen zich op verschillende manieren uit: wisselende gevoelens, cognitieve problemen, mentale klachten, fysieke klachten en psychosociale aspecten. Dit is normaal maar wees je bewust van de impact hiervan op je dagelijkse functioneren en je ‘zijn’.
 • Wees je ervan bewust dat rouwen tijd en energie vergt. En dat je hard moet werken om te leren leven zonder je baby , om het leven weer in de hand te nemen en jezelf weer toe te staan gelukkig te zijn. Geef jezelf de ruimte en tijd om te rouwen. In mijn boek: Je bent je kindje verloren… Hoe nu verder? vind je tips en inzichten hoe je kunt leren om te gaan met het verdriet. Zodat je met liefde en trots aan je kindje denkt. En het leven weer durft te omarmen. Het boek koop je hier of via de plaatselijke boekhandel en Wanmaker Uitvaart in Heemskerk
 • Zoek psychische of geestelijke ondersteuning bij het verwerken van het verlies en het hervinden van perspectief en levensgeluk. Bij het zoeken naar zingeving. Bij het zoeken naar de zin van het leven. Bij het vinden van vergeving en aanvaarding van je keuzes en/ of gevoelens. Maak hier vrijblijvend een afspraak met mij
Deel mijn verhaal

Herstellen van je bevalling. Ook als je je baby bent verloren

Mijn lijf moet herstellen van de bevalling maar ik wil niet tussen blije moeders zitten Ik ben bevallen. Maar mijn buik is nog dik. Ik heb geen conditie en heb moeite met het ophouden van mijn plas. Ik ben bevallen maar heb een lege wieg. Ik sta voor de spiegel en...

Hoe een sieraad helpt bij het rouwproces na verlies van je baby

Ik ben vijftig. Een mooi moment om mijn leven de revue te laten passeren Ik ben vijftig geworden of te wel Sara. Een leeftijd om bij stil te staan. Een prachtige leeftijd. Maar het voelt nu ook wel als nu ben ik niet meer jong. Mijn toekomst wordt korter. Ik wordt...

Hoe je de relatie weer kunt herstellen. Ook na een lange tijd…

Soms voel je de noodzaak om gelijk te reageren Ik open mijn LinkedIn en lees een berichtje: Dag Leonie, mag ik je iets vragen? Ik heb een vriendin of misschien wel, ik had een vriendin. Ze heeft vorig jaar haar kindje verloren en al die tijd heb ik niets van mij laten...

0 reacties