Weer zwanger worden na babyverlies

Tijdens gesprekken met ouders komt het onderwerp ‘weer zwanger worden’ altijd aan de orde. Keer op keer merk ik op hoe beladen het onderwerp is. En hoe dubbel de gevoelens zijn.

Voor de ene ouder is het een troostende gedachte dat hun overleden baby een broertje of zusje krijgt. Voor de andere ouder is het een afsluiting van een nare periode. Voor weer een andere ouder is het verlangen naar een kind onmetelijk groot. En weer een andere ouder denkt minder verdrietig te zijn. En zo zijn er nog veel meer redenen te benoemen.

Maar er zijn ook ouders die na het verlies van hun baby geen zwangerschap meer aandurven. Uit angst dat het nog een keer gebeurd. Omdat ze de pijn en het verdriet niet nog eens willen beleven. Omdat ze het als verraad zien naar hun overleden baby. En nog meer redenen…

De juiste termijn

Op welk moment mag je weer aan een nieuwe zwangerschap denken? En proberen (weer) zwanger te worden? Wat is de juiste termijn? De termijn waarop geprobeerd mag worden weer zwanger te raken is het moment waarop het medisch verantwoord is.

Het juiste moment

Het moment, daarentegen, is veel onduidelijker. Want wat is het juiste moment?

Is dit het moment wanneer je je rouwproces hebt doorgemaakt? Als je je leven weer hebt opgepakt? Zorgt de nieuwe zwangerschap dat je sneller over het verdriet van het verlies van je baby heen bent? Is het juiste moment een jaar na het verlies. Als je alle feestdagen, bijzondere dagen, verjaardagen, vakanties etc. hebt doorgemaakt?…

Het juiste moment bestaat niet

Er is geen juist of onjuist moment. En er is ook geen goed of fout . Als ouders bepaal je dat zelf. En dat maakt het lastig.

Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Iedereen doorloopt zijn rouwreis op zijn eigen tempo. En juist het verschil hierin, maakt het bespreken van dit verlangen zou complex.

Wat als je partner er anders in staat?

Hoe zorg je ervoor dat er geen conflict ontstaat wanneer jij er heel anders over denkt dan je partner? Hoe blijf je in verbinding als jouw gevoelens en verlangen mijlenver verschillen met die van je partner? Want wat doe je als jij heel sterk de behoefte voelt om een nieuwe zwangerschap aan te gaan en je partner niet? Hoe ga je hierover (steeds weer) het gesprek aan? Je wilt immers niet voorbij gaan aan zijn of haar gevoelens maar je wilt ook niet voorbij gaan aan gevoelens en verlangen.

Herkenbaar? Ik begeleid jullie door dit proces. Neem hier vrijblijvend contact met mij op.

Deel mijn verhaal

Herstellen van je bevalling. Ook als je je baby bent verloren

Mijn lijf moet herstellen van de bevalling maar ik wil niet tussen blije moeders zitten Ik ben bevallen. Maar mijn buik is nog dik. Ik heb geen conditie en heb moeite met het ophouden van mijn plas. Ik ben bevallen maar heb een lege wieg. Ik sta voor de spiegel en...

Hoe een sieraad helpt bij het rouwproces na verlies van je baby

Ik ben vijftig. Een mooi moment om mijn leven de revue te laten passeren Ik ben vijftig geworden of te wel Sara. Een leeftijd om bij stil te staan. Een prachtige leeftijd. Maar het voelt nu ook wel als nu ben ik niet meer jong. Mijn toekomst wordt korter. Ik wordt...

Hoe je de relatie weer kunt herstellen. Ook na een lange tijd…

Soms voel je de noodzaak om gelijk te reageren Ik open mijn LinkedIn en lees een berichtje: Dag Leonie, mag ik je iets vragen? Ik heb een vriendin of misschien wel, ik had een vriendin. Ze heeft vorig jaar haar kindje verloren en al die tijd heb ik niets van mij laten...

0 reacties