Kinderboeken met de dood als thema

Nu moet je gaan, Ann Lust & Marta del Moral Arroyo.

Een prentenboek over stil geboren baby’s en sterrenkinderen. Een verhaal over wensen, verwachten, loslaten maar vooral een verhaal over liefde.

 

Kikker en het vogeltje, Max Velthuijs.

Een toegankelijk en prachtig prentenboek over dood en rouw voor jonge kinderen. Vanaf 3 jaar.

 

Sterrenstof, Robert en Monique Lentelink.

Een prentenboek voor kinderen om hen uitleg te geven over hoe hun overleden broertje en/ of zusje altijd om hen heen is.

 

Mijn kleine grote broer; Mijn kleine grote zus, Sanne Ovaere.

Een kartonboekje op rijm dat op een luchtige en kinderlijke manier vertelt over een grote broer of zus in de wolken. En hoe die grote broer of zus, ondanks dat ze er niet meer zijn, toch aanwezig zijn. Het boekje geeft ouders een aanknopingspunt om te vertellen over het verlies van een broer of zus. Het boek geeft een stukje troost en laat zien dat de band tussen de kinderen altijd blijft bestaan. Mijn kleine grote broer is door zijn stevige vormgeving en plaatjes vooral geschikt voor kinderen van 1 tot en met 6 jaar.

 

Kleine woelmuis, Annemarie Vandaele.

Dit boek vertelt het verhaal van Kleine Woelmuis die ziek geboren wordt en na een paar dagen overlijdt. Waarna de andere dieren Kleine Woelmuis in zijn mandje meenemen naar zee om afscheid te nemen. Een prachtig geïllustreerd boekje over afscheid nemen en iemand voor altijd een plekje te geven in je hart. Vanaf 4 jaar.

 

Woezel & Pip, Dag lief muisje, Guusje Nederhorst.

Gevoelig en toegankelijk prentenboek over het verliezen van iemand waar je veel van houdt en het afscheid nemen binnen de vertrouwde en veilige omgeving. Het verhaal is bedoeld om alle ouders een helpende hand te bieden om samen met hun kind over de dood te praten en hierover na te denken. Het boek bevat ook een flyer met extra informatie en tips om de dood goed uit te kunnen leggen en kinderen te helpen een verlies te verwerken. Vanaf 2 jaar.

 

Misschien is doodgaan wel hetzelfde als een vlinder worden, Pimm van Hest.

Dit boek nodigt ouders en kinderen uit om in gesprek te gaan over de dood. Het geeft kinderen de ruimte om vragen, angsten en gedachten rond de dood te verwoorden. Vanaf 5 jaar.

 

Ono, een bijzonder broertje, Hannelore Waeles.

Een prachtig en kleurrijk prentenboek over een stil geboren broertje. Waarin op een kinderlijke wijze wordt uitgelegd wat het is als je broertje of zusje dood is en hoe hij of zij toch altijd bij je blijft. Een ontroerend verhaal op kindermaat dat troost kan bieden bij verlies. Het legt op verschillende wijze symbolieken uit, die wij volwassenen graag gebruiken als we praten over de dood. Ook is het boekje goed te gebruiken om je kind uit te nodigen om te praten over zijn overleden broertje of zusje.

 

Rouw bij kinderen en jongeren, Mariken Spuij.

Iemand verliezen is heel ingrijpend. Zeker wanneer je nog jong bent. Gelukkig zijn de meeste kinderen, met goede steun van hun omgeving, in staat om het verlies goed te verwerken. Dit betekent niet dat het rouwproces voor je kind een makkelijke opgave is. Zeker niet wanneer je als ouder ook in de rouw bent. Wat zijn normale reacties tijdens een rouwproces? Hoe communiceer je over het verlies met je kind? Het boek geeft veel voorbeelden en praktische tips.

 

Schaduwvrienden, Anne Knook-Duijnkerke & Corine de Man-van Tol

Schaduwvrienden is een prentenboek bedoeld voor kinderen die een broer(tje) of zus(je) zijn verloren. Het boek geeft uitleg over rouw en verlies. En kan gebruikt worden door ouders, leerkrachten en hulpverleners. Ouders kunnen het boek lezen met hun kind(eren) en zo het verlies bespreekbaar maken. Door de doe- en bespreekopdrachten biedt het boek veel waardevolle verbindingsmomenten tussen ouders en kinderen.

Deel mijn verhaal